Donatienne RYCKBOST

Donatienne RYCKBOST 

 

rsz_dn

E. Beernaertstraat 80

B-8400 Oostende

tel. 059/55.10.48
gsm 0475/60.72.70

donatienne.ryckbost@advocatenryckbost.be

 

Donatienne Ryckbost is licentiaat in de rechten en licentiaat in het notariaat. Zij is ingeschreven in de balie van Brugge sedert 1993 en is vennoot van het advocatenkantoor Ryckbost & Ryckbost.

Zij is een specialiste met jarenlange expertise in het publiekrecht en administratief recht en in het bijzonder omgevingsrecht, milieurecht en ruimtelijke ordeningsrecht, bodemrecht, onteigeningen en onroerend erfgoed. Zij heeft een ruime ervaring in de bijzondere procedures van de administratieve rechtscolleges, de Raad voor Vergunningsbetwistingen, de Raad van State, het Grondwettelijk Hof en het Hof van Justitie alsook in het voeren van de procedures voor de burgerlijke rechtbanken en hoven. Zij treedt op bij onderhandelingen in verband met onroerend goed transacties en de redactie van diverse contractuele regelingen en dadingen. Zij heeft ook een belangrijke ervaring bij de voorbereiding van wetgevend werk en bij het verlenen van beleidsondersteunend advies.

Ze is onder meer actief in de  spoorwegsector, de luchtverkeersector en de havenontwikkelingen en de realisatie van grote infrastructuurwerken dienaangaande. Zij treedt sedert vele jaren  voor diverse eigenaarsverenigingen ter verdediging van het eigendomsrecht in alle aspecten zoals monumenten en onroerend erfgoed, landelijke aangelegenheden, overeenkomsten met de Vlaamse overheden en behartigt ook de belangen van individuele eigenaars in dit verband.

Zij is lid van Brownfieldcel  sedert 2008 tot heden.

Donatienne Ryckbost is deskundige adviseur bij de VZW Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België, lid van de Raad Cel Particulier Historisch Patrimonium (PHP).

Naast haar advocatenpraktijk engageert zij zich ook wetenschappelijk sterk in de materie. Zij was voorheen gastdocent aan de Universiteit Gent in het vakgebied privaatrechtelijk milieurecht (van 2002 tot 2009) en verbonden aan de Interuniversitaire Commissie tot Herziening van het Milieurecht in het Vlaamse Gewest (van 1989 – 1995). Deze commissie was samengesteld uit de meest gezaghebbende specialisten inzake milieurecht en was belast met de rationalisering van het milieurecht in Vlaanderen.

Zij heeft gedurende vele jaren diverse gastcolleges en voordrachten gegeven  en is auteur van diverse publicaties.

 

Opleiding

Licentiaat in de rechten Universiteit Gent (1986)

Licentiaat in het notariaat Universiteit Gent (1987)

 

Professionele ervaring

Advocaat-vennoot Advocatenkantoor RYCKBOST& RYCKBOST, gespecialiseerd in publiekrecht en administratief recht en in het bijzonder onroerend erfgoed, eigendomsrecht en onteigeningen, omgevingsrecht, milieurecht en ruimtelijke ordeningsrecht, bodemrecht, gevestigd te Oostende, balie Brugge (van 1993 tot heden)

Lid van Brownfieldcel  (2008 tot heden).

Deskundige adviseur bij de VZW Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden en Tuinen van België & lid van de Raad Cel Particulier Historisch Patrimonium (PHP).

Gastprofessor aan de Universiteit Gent in het vakgebied privaatrechtelijk milieurecht (van 2002 tot 2009) en verbonden aan de Interuniversitaire Commissie tot Herziening van het Milieurecht in het Vlaamse Gewest (van 1989 – 1995)

 

Referenties

Donatienne RYCKBOST is een specialiste met jarenlange expertise in het publiekrecht en administratief recht en in het bijzonder onroerend erfgoed, eigendomsrecht en onteigeningen, omgevingsrecht, milieurecht en ruimtelijke ordeningsrecht, bodemrecht. Zij heeft een ruime ervaring in de bijzondere procedures van de administratieve rechtscolleges, de Raad voor Vergunningsbetwistingen, de Raad van State, het Grondwettelijk Hof en het Hof van Justitie alsook in het voeren van de procedures voor de burgerlijke rechtbanken en hoven. Zij treedt op bij onderhandelingen in verband met onroerend goed transacties en de redactie van diverse contractuele regelingen en dadingen. Zij heeft ook een belangrijke ervaring bij de voorbereiding van wetgevend werk en bij het verlenen van beleidsondersteunend advies.

Zij treedt sedert vele jaren op voor diverse eigenaarsverenigingen ter verdediging van het eigendomsrecht in alle aspecten, in het bijzonder wat betreft monumenten en onroerend erfgoed en de nieuwe ontwikkelingen in dit verband met het Vlaams Onroerend Erfgoeddecreet en de uitvoeringsbepalingen, landelijke aangelegenheden, overeenkomsten met de Vlaamse overheden etc. en behartigt ook de belangen van individuele eigenaars in dit verband.

Zij heeft ook een ruime en jarenlange ervaring met de juridische problematiek en procedures in het kader van de realisatie van grote infrastructuurwerken, de haven- en luchthavenontwikkelingen en de spoorwegsector.

Zij is lid van Brownfieldcel  sedert 2008 tot heden.

Naast haar advocatenpraktijk engageert zij zich ook wetenschappelijk sterk in de materie. Zij was voorheen gastdocent aan de Universiteit Gent in het vakgebied privaatrechtelijk milieurecht (van 2002 tot 2009) en verbonden aan de Interuniversitaire Commissie tot Herziening van het Milieurecht in het Vlaamse Gewest (van 1989 – 1995). Deze commissie was samengesteld uit gezaghebbende specialisten inzake milieurecht en was belast met de rationalisering van het milieurecht in Vlaanderen.

Zij heeft gedurende vele jaren diverse gastcolleges en voordrachten gegeven en is auteur van diverse publicaties.

 

Publicaties (selectie)

Als auteur

  1. D. RYCKBOST en S. DELODDERE, Bodemsanering in Vlaanderen, Kluwer Rechtswetenschappen, 1997, 330 p.
  2. Hoofdstuk Leefmilieu in A. MAST, J. DUJARDIN, M. VAN DAMME, J. VANDE LANOTTE Overzicht van het Belgisch Administratief Recht, Kluwer, editie 2009, 2012 en 2014.

Als auteur van wetenschappelijke rapporten en artikels

  1. H. BOCKEN, S. DELODDERE, D.RYCKBOST, Voorontwerp herstel van schade door milieuverontreiniging in Voorontwerp van Kaderdecreet Milieuhygiëne, Verslag van de werkzaamheden van de Interuniversitaire Commissie tot Herzie­ning van het Milieurecht, Colloquium 2 en 3 decem­ber 1991 (H.Bocken en P.Verbeek, Ed.), Vol.II, pp.92-115.
  2. H. BOCKEN, S. DELODDERE, D. RYCKBOST, Voorontwerp bodemsanering in Voorontwerp van Kaderde­creet Mi­lieuhygiëne, Verslag van de werk­zaamheden van de Inter­universitaire Commis­sie tot Herziening van het Mi­lieur­echt, Colloquium 2 en 3 de­cember 1991 (H.Bocken en P.Ver­beek, Ed.), pp. 330-371.
  3. H. BOCKEN, D.RYCKBOST m.m.v. S. DELODDERE, Algemeen Milieuhygiënerecht, Deel 10. Herstel van schade door milieuverontreiniging, Titel I Aansprakelijk­heid en Financiële zekerheden en Titel II Vergoeding van schade door het Vlaamse Gewest ten laste van het Fonds voor pre­ventie en sanering inzake leefmilieu, in Voorontwerp van Kader­decreet Milieuhygiëne, Vervolg van het verslag van de werkzaamheden van de Interuniversitaire Com­missie tot Herziening van het Milieurecht, Colloquium 17 mei 1993, pp. 137-227.
  4. H. BOCKEN en D.RYCKBOST, Algemeen Milieuhygiënerecht, Deel 10, Herstel van schade door milieuverontreiniging, Titel III Borgsommen en Titel IV Waarborgkas Milieuschade, in Voorontwerp van Kaderdecreet Milieuhygiëne, Verslag van de werkzaamheden van de Interuniversitaire Commissie tot Herziening van het Milieurecht, Colloquium 17 mei 1993, pp. 227-287.
  5. RYCKBOST, D., “Aansprakelijkheid voor milieuschade” in Milieu- en Veilig­heidsmanagement, 1992, afl.3, Antwerpen, Kluwer Editori­al.
  6. RYCKBOST, D., “Evenwichtsleer” in Milieu- en Veiligheidsmanagement, 1992, afl.2, Antwerpen, Kluwer Editorial.
  7. LAMBERT, C., RYCKBOST, D. en VERBEEK, P., De Commissie “Bocken” en “het Kaderdecreet Milieuhygiëne”, T.M.R., 1993, pp. 190-194.
  8. RYCKBOST, D., “Legaliteitscontrole en marginale toetsing bij vergunnin­gen (noot)”, Tijdschrift voor Milieurecht, 1992, 3, pp. 52-56.
  9. LAMBERT, C., RYCKBOST, D. en VERBEEK, P., “Het voorontwerp van Kaderdecreet Milieuhygiëne”, Ruimtelijke Planning, Kluwer Editorial, november 1993
  10. LAVRYSEN, L., BOUCKAERT, J., CREVITS, H., DELODDERE, S., LAMBERT, Ch., RYCKBOST, D., VAN HOORICK, G. en VAN PELT, P., “Juridische instrumenten”in Leren om te keren. Milieu- en natuurrapport Vlaanderen, (A. VERBRUGGEN red.), 1994, Garant, Leuven, pp. 653-671.
  11. H. BOCKEN, D.RYCKBOST, S. DELODDERE, Memorie van toelichting, Titel 1 Aansprakelijk­heid en Financiële zekerheden en Titel 2 Vergoeding van schade door het Vlaamse Gewest ten laste van het Fonds voor Pre­ventie en Sanering inzake Leefmilieu en Natuur van Deel 9 Herstel van schade door milieuverontreiniging in Voorontwerp Decreet Milieubeleid, ed. Interuniversitaire Commissie tot Herziening van het Milieurecht in het Vlaamse Gewest, Brugge, die Keure, 1995, pp. 876-942.
  12. H. BOCKEN en D.RYCKBOST, Memorie van toelichting, Titel 3 Borgsommen en Titel 4 Waarborgkas Milieuschade van Deel 9 Herstel van schade door milieuverontreiniging in Voorontwerp Decreet Milieubeleid, ed. Interuniversitaire Commissie tot Herziening van het Milieurecht in het Vlaamse Gewest, Brugge, die Keure, 1995, pp. 943-993.
  13. H. BOCKEN, D.RYCKBOST, S. DELODDERE, Memorie van toelichting, Titel 2 Bodemsanering van Deel 11 Bodem in Voorontwerp Decreet Milieubeleid, ed. Interuniversitaire Commissie tot Herziening van het Milieurecht in het Vlaamse Gewest, Brugge, die Keure, 1995, pp. 1076-1184..
  14. RYCKBOST, D., “Aansprakelijkheid voor milieuschade”, in Praktijkboek Milieu, CEDSAMSON, 1995, pp. 263-281.
  15. RYCKBOST, D., “Verontreinigde gronden en de sanering ervan: het decreet van 22 februari 1995 betreffende de bodemsanering”, Praktijkboek Milieu en Bedrijf, CEDSAMSOM, 1995, pp.113-135.
  16. RYCKBOST, D., “Het decreet van 22 februari 1995 betreffende de bodemsanering”, Tijdschrift voor Milieurecht, 1995/3, pp. 178-205.
  17. DELODDERE, S. en RYCKBOST, D., “La décontamination des sols pollués en Flandres: identification, obligations et responsabilités. Le décret flamand du 22 février 1995 sur l’assainissement des sols”, in Sols contaminés, sols à décontaminer, Publications des Facultés universitaires Saint-Louis, Bruxelles, 1996, p.375-426.
  18. BOCKEN, H., DELODDERE, S. en RYCKBOST, D., “Het Decreet betreffende de bodemsanering. Enkele privaatrechtelijke aspecten ten gronde: toerekening van de kosten inzake bodemsanering en de regeling inzake overdracht van onroerende goederen” in Gentse Juridische Actualia I, Antwerpen, Story-Scientia, 1995, p.39-95.
  19. RYCKBOST, D., “Legal Framework for Soil Remediation in Flanders (Belgium)” bijdrage in Soil and Groundwater Pollution. Fundamentals, Risk Assessment and Legislation, ZEHNDER A. (ed.), Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 1995, pp.87-92.
  20. RYCKBOST, D., “Het Vlarebo. Enkele bedenkingen bij de uitvoering van het Bodemsaneringsdecreet”, T.M.R., 1996, 153-170.
  21. RYCKBOST, D., Boekbespreking Het Decreet betreffende de bodemsanering (K. DEKETELAERE ed.),  gepubliceerd in T.R.O.S., 1997.
  22. RYCKBOST, D., “Bodemsanering in het licht van de problematiek van het agrarisch recht: krachtlijnen van het bodemsaneringsdecreet met bijzondere aandacht voor de procedure bij overdracht van gronden naar aanleiding van landpachtovereenkomsten en de ruilverkaveling”, Voordracht naar aanleiding van de Algemene Vergadering van de Belgische Vereniging vor Agrarisch Recht te Brussel op 25 april 1997, T.Agr.R., 1997, p.69-99.
  23. RYCKBOST, D., “Het Vlaamse Decreet betreffende de Bodemsanering en het Vlarebo. Overzicht van de wettelijke regeling mat aandachtspunten voor de praktijkjurist”, voordracht in het kader van de studieavond op 28 oktober 1996 ingericht door het Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten te Antwerpen, opgenomen in het CBR Jaarboek 1996/1997, MAKLU Uitgevers, 1996-1997, p. 75-165.
  24. RYCKBOST, D., “Over verontreinigde gronden in Vlaanderen en de sanering ervan”, rapport in het kader van de studiedag over “Bodemsanering” georganiseerd door de Belgische Vereniging voor Milieurecht in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Milieurecht te Antwerpen op 15 december 1995, Publikaties van de Vereniging voor Milieurecht, Tjeenk Willink, Zwolle, 1997, p. 10-48.
  25. RYCKBOST, D. en DELODDERE, S., “De sanering van bodemverontreiniging. Is het de vervuiler die betaalt?, T.M.R., 1997
  26. RYCKBOST, D., “Raakvlakken ruimtelijk beleid en bodemsanering”, TROS, 1998, pp. 473-489
  27. RYCKBOST, D. en DELODDERE, S., Wetenschappelijk rapport over aansprakelijkheid voor bodemsanering in opdracht van de Europese Commissie, 1999,
  28. RYCKBOST, D. en DELODDERE, S., “Studie over alternatieve technieken tot financiering van de kosten verbonden aan de sanering van historisch verontreinigde gronden”, in opdracht van de OVAM,  24 december 1998, 108 p.
  29. RYCKBOST, D., “Les attentes et souhaits du public en relation avec l’accroisement du trafic aérien concenrant les problèmes en matière d’environnement” in L’Expension du trafic aérien en Belgique. Problèmes juridiques et économiques (HANOTIAU, B. ed.), Brussel, Bruylant, 1999, p.27-55.
  30. RYCKBOST, D., ”Bijsturing van het Decreet betreffende de Bodemsanering”, T.M.R., 1998, pp. 334-352.
  31. RYCKBOST, D., Het gewijzigd Decreet betreffende de Bodemsanering: verduidelijking of verstrenging? Gandaius-reeks
  32. RYCKBOST D., Bodemsanering , Praktijkboek Milieu en Bedrijf (losbladig werk), CED SAMSON, 1999
  33. RYCKBOST, D., ”Wijziging van het Decreet betreffende de Bodemsanering” in BODEMSANERING Anno 2000, Kluwer, pp. 145-187
  34. RYCKBOST, D., “De weerslag van het Vlaams Bodemsaneringsdecreet op het contractenrecht”, XXVIste Post-Universitaire Cyclus WILLY DELVA 1999-2000

Als editor

  1. H. BOCKEN en D. RYCKBOST, De voorbereiding en tenuitvoerlegging van Europese richtlijnen inzake leefmilieu, Story-Scientia, Brussel, 1990, Reeks Belgische Vereniging voor Milieurecht, 281 p.
  2. H. BOCKEN en D. RYCKBOST, Verzekering van milieuschade, L’assurance des dommages causés par la pollution, Insurance of environmental dama­ge, Story-Scientia, Brussel, 1991, Reeks Belgische Vereniging voor Milieurecht, 492 p.
  3. H.BOCKEN en D. RYCKBOST, The Codification of Environmental Law, Proceedings of the International Conference in Ghent on the 20th and 21th of February 1995, Kluwer Law International,1996.
  4. H.BOCKEN en D. RYCKBOST, Codification of Environmental Law, Draft Decreet on Environmental Policy prepared by the Interuniversity Commission for the Revision of Environmental Law in the Flemish region, Kluwer Law International, 1996, 248 p.

Onderwijs, opleidingen en symposia

  1. Voordracht “Borgsommen en de Waarborgkas Milieuschade”, Colloquium van 17 mei 1993 te Gent betreffende de werkzaamheden van de Interuniversitaire Commissie tot Herziening van het Milieurecht in het Vlaamse Gewest.
  2. Deelname Ad Hoc International Working Group on Contaminated Land – Vienna 3-5 november 1993
  3. Voordracht “Aansprakelijkheid en Verzekeringen”, V.D.V.H.B., Cursus Milieubeheer, Affligem-Essene, 25 november 1993.
  4. Voordracht “Norms and legislation on remediation” – VLAB/ETC-course (EERO) on Environmental Technology – Applied technology for remediation and purification, November 21-25 1993, Grobbendonk Belgium
  5. Voordracht “Overview of Regulations in Europe – The Flemish Draft Decree relating to Soil Cleanup” – CEEC – CEDA COURSE Environmental Dredging and Treatment of Dredged Material, Leuven 21-24 February 1994
  6. Voordracht “Krachtlijnen van het Voorontwerp Bodemsanering – Voorstellen van de Interuniversitaire Commissie tot Herziening van het Milieurecht in het Vlaamse Gewest”, West-Vlaamse Kamers voor Handel en Nijverheid, Kortrijk 26 mei 1994
  7. Deelname en voordracht “Flemish Draft Decree Relating tot Soil Cleanup – Interuniversity Commission for the restatement of Environmental Law Scope Conference  (Workshop and Symposium) June 6-10 1994 in Southern Bohemia
  8. Voordracht “Aansprakelijkheid en Verzekeringen”, V.D.V.H.B., Cursus Milieubeheer, Affligem-Essene 1994
  9. Voordracht “Bodemsanering” op 5 december 1994, in het kader van het opleidingsprogramma voor de toezichtsambtenaren van het Bestuur Milieu-Inspectie van AMINAL georganiseerd door het Centrum voor Milieurecht van de Universiteit Gent, september-december 1994
  10. Voordracht “De financiering van de bodemsanering. Saneringsplicht. Aansprakelijkheid. Financiële Zekerheden”, Colloquium over “Het nieuwe decreet betreffende de bodemsanering”, georganiseerd door ECOJURA op 14 en 15 december 1994 te Gent,
  11. Voordracht “De voorstellen van de Commissie Bocken inzake herstel van schade door milieuverontreiniging”, Congres Milieuaansprakelijkheid georganiseerd door EUROFORUM te Diegem op 22 en 23 maart 1995
  12. Voordracht “Overview of the federal, regional and local legislation in Belgium as a European case study and law enforcement” in S.M.U. DALLAS, Executive MBA, Antwerp University UFSIA, Hof van Liere, Business in a European Context, March 27 1995
  13. Voordracht “Saneringsplicht en aansprakelijkheid voor de kosten van bodemsanering: het nieuwe Vlaamse decreet betreffende de bodemsanering” in ECOTOP 95, Congres voor eco-industriële oplossingen voor de bescherming van het leefmilieu georganiseerd te Brussel van 3 T/M 6 mei 1995;
  14. Voordracht “Mogelijke aansprakelijkheden bij opslag van gevaarlijke stoffen en relatie met het Bodemdekreet”, Studiedag “Opslag van gevaarlijke stoffen”, georganiseerd door Technologisch Instituut KVIV, Antwerpen, 11 mei 1995;
  15. Federatie van Notarissen, Ronde tafel gesprek 16 mei 1995 betreffende bodemsanering;
  16. Voordracht “Décret flamand du 22 février 1995 sur la décontamination des sols pollués”, voordracht in het kader van de studiedag betreffende “sols contaminés, sols à décontaminer” georganiseerd door het CEDRE in samenwerking met SERES, te Brussel op 19 mei 1995;
  17. Voordracht “Het Decreet betreffende de bodemsanering. Enkele privaatrechtelijke aspecten ten gronde: toerekening van de kosten inzake bodemsanering en de regeling inzake overdracht van onroerende goederen”, Gentse Actualia I, Gent, 22 september 1995;
  18. Voordracht “Het Uitvoeringsbesluit Financiële Zekerheden”, Studiedag “De uitvoeringsbesluiten van het bodemsaneringsdecreet”, Kluwer Opleidingen, Antwerpen 17 oktober 1995
  19. Voordracht “Informatieverplichtingen bij overeenkomsten betreffende de overdracht van gronden en het verplicht bodemattest. Art. 36 van het Bodemsaneringsdecreet”, Studieavond over Informatieverplichtingen krachtens het Bodemsaneringsdecreet naar aanleiding van de overdracht van gronden, georganiseerd door het Centrum voor Milieurecht UG, Gent, 23 oktober 1995.
  20. Voordracht “Informatieverplichtingen krachtens het Decreet betreffende de bodemsanering naar aanleiding van de overdracht van onroerende goederen”, Informatiesessie over het Decreet betreffende de Bodemsanering georganiseerd door CIB Antwerpen in samenwerking met ESHER Milieu Advies, 25 oktober 1995, Antwerpen
  21. Voordracht “Aansprakelijkheid en Verzekeringen”, V.D.V.H.B., Cursus Milieubeheer, Affligem-Essene, 7 november 1995.
  22. Voordracht “Legislation on soil protection” in ETC-Course on Soil Pollution and Risk Assessment – a course on pollution analysis and risk management, 12-15 November 1995, Lübeck, Germany.
  23. Voordracht “Het Uitvoeringsbesluit Financiële Zekerheden”, Studiedag “De uitvoeringsbesluiten van het bodemsaneringsdecreet”, Kluwer Opleidingen, Antwerpen 6 december 1995
  24. Voordracht “Informatieverplichtingen krachtens het Decreet betreffende de bodemsanering naar aanleiding van de overdracht van onroerende goederen”, Studiedag “De rol van het bodemsaneringsdecreet bij grondoverdracht”, Kluwer Opleidingen, 13 december 1995, Antwerpen;
  25. Voordracht “Verontreinigde gronden in Vlaanderen en de sanering ervan”, Belgische Vereniging voor Milieurecht, 15 december 1995.
  26. Voordracht bodemsanering U.I.A. 10 januari 1996
  27. Voordracht “Aansprakelijkheid en Verzekeringen”, V.D.V.H.B., Cursus Milieubeheer, Affligem-Essene, 29 februari 1996.
  28. Voordracht “Wettelijk kader van de bevoegdheden van de ambtenaren van de Afdeling Milieu-Inspectie van Aminal in het kader van de bodem- en grondwaterverontreinigingings-problematiek, 19 en 21 maart 1996.
  29. Voordracht “Verontreinigde gronden in Vlaanderen: implicaties van de wetgeving in de praktijk”, in het kader van de Studienamiddag “Hoe nu verder na het oriënterend bodemonderzoek?” georganiseerd door ENVIRAS op 12 en 26 maart 1996, 27 juni 1996.
  30. Voordracht “Bodemsanering. Het Bodemsaneringsdecreet. Saneringsplicht en aansprakelijkheid bij verontreinigde gronden”, Lessencyclus “Juridische en technische aspecten van het milieubeleid in Vlaanderen”, Centrum voor Milieusanering en Centrum voor Milieurecht, Universiteit Gent, 29 maart 1996.
  31. Voordracht over bodem- en grondwaterverontreiniging in het kader van de cursus over milieurecht ten behoeve van de milieuambtenaren en de politieagenten georganiseerd in door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne van de Provincie Antwerpen, op 15 april 1996.
  32. Voordracht over “Verontreinigde gronden in Vlaanderen en de sanering ervan” georganiseerd door het Centrum voor Rechtspraktijk, Vlaams Pleitgenootschap bij de Balie te Brussel, Brussel, 6 mei 1996.
  33. Voordracht over de “Verontreinigde gronden in Vlaanderen: verplichtingen krachtens het bodemsaneringsdecreet en het Vlarebo” in het kader van de Studienamiddag over over bodemsanering georganiseerd door ESHER Milieu-Advies te Antwerpen op 7 mei 1996.
  34. Voordracht “De aansprakelijkheid van de milieucoördinator” in het kader van de studienamiddag over de “Milieucoördinator” georganiseerd door ESHER Milieu-Advies – VICTA Management Consulting – Trends Seminars georganiseerd te Antwerpen op 23 mei 1996.
  35. Voordracht ” Het Vlaamse decreet betreffende de Bodemsanering en het VLAREBO” in het kader van de Studienamiddag over “Het bodemsaneringsdecreet in werking” georganiseerd door Kluwer Opleidingen te Antwerpen op 3 oktober 1996.
  36. Voordracht “Recente ontwikkelingen bodemsanering” in het kader van de Studieavond over bodemsanering georganiseerd door Sanders Accountancy, 8 oktober 1996, te Oostende.
  37. Voordracht “De aansprakelijkheid van de milieucoördinator” in het kader van de studiedag over de Milieucoördinator georganiseerd door Kluwer Opleidingen op 24 oktober 1996 te Antwerpen.
  38. Voordracht over Bodemsanering voor het Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten van de U.I.A. in samenwerking met de U.I.A.,te Antwerpen 28.10.1996
  39. Voordracht over “Verontreinigde gronden in Vlaanderen en de sanering ervan” in het kader van de studieavond georganiseerd door de Balie te Brugge 11 februari 1997.
  40. Voordracht over Bodemsanering in het licht van de problematiek van het agrarisch recht: krachtlijnen van het bodemsaneringsdecreet met bijzondere aandacht voor de procedure bij overdracht van gronden naar aanleiding van landpachtovereenkomsten en de ruilverkaveling”, naar aanleiding van de Algemene Vergadering van de Belgische Vereniging vor Agrarisch Recht te Brussel op 25 april 1997.
  41. Voordracht “De aansprakelijkheid van de milieucoördinator” in het kader van de studiedag over de “Milieucoördinator” georganiseerd door Kluwer Opleidingen georganiseerd te Antwerpen op 13 mei 1997.
  42. Voordracht over de “Verontreinigde gronden in Vlaanderen: verplichtingen krachtens het bodemsaneringsdecreet en het Vlarebo. Recente ontwikkelingen” in het kader van de Studienamiddag over over bodemsanering georganiseerd door ESHER Milieu-Advies te Antwerpen dd. 27 mei 1997.
  43. Voordracht over de “Verontreinigde gronden in Vlaanderen: verplichtingen krachtens het bodemsaneringsdecreet en het Vlarebo. Recente ontwikkelingen en aandachtspunten voor de banksector” in het kader van de studiedag georganiseerd door de Vereniging der Banken te Brussel dd. 6 juni 1997.
  44. Voordracht “Aansprakelijkheid en Verzekeringen”, V.D.V.H.B., Cursus Milieubeheer, Affligem-Essene, dd. 18 september 1997.
  45. Voordracht “Ruimtelijk beleid en bodemsanering” in het kader van de studiedag georganiseerd door ESHER betreffende de raakvlakken ruimtelijke ordening en milieu, te Antwerpen, dd. 9 december 1997
  46. Voordracht “The wishes and concerns of the public in relation to the expansion of air traffic” in het kader van de studiedag over “The expansion of air traffic in belgium”, georganiseerd door de Université catholique de Louvain, Louvain-la-Neuve, op 24 april 1998
  47. Voordracht “Het gewijzigd Decreet betreffende de bodemsanering: verduideling of verstrenging?” in de GANDAIUS-reeks, dd. 22 oktober 1998
  48. Voordracht “Development in Environmental Liability”, in het kader van de studiedag over “Recent developments in environmental Risk Management” georganiseerd door Gerling-Konzern België N.V. Brussel op 24 november 1998
  49. Voordracht “Aansprakelijkheid van bestuurders voor inbreuken op het milieurecht” in het kader van de studiedag “Bestuurder zijn van vennootschappen in de 21ste eeuw” georganiseerd door het VLEKHO Brussel i.s.m. het Instituut der bedrijfsrevisoren op 1 december 1998
  50. Voordracht over bodemsanering, in het kader van de studiedag georganiseerd door C.I.B. Antwerpen, dd. 21 januari 1999
  51. Voordracht over de “Verontreinigde gronden in Vlaanderen: verplichtingen krachtens het bodemsaneringsdecreet en het Vlarebo. Recente ontwikkelingen en aandachtspunten voor de banksector” in het kader van de studiedag over “Vlaams bodemsaneringsdecreet en milieureglementering” georganiseerd door de Vereniging der Banken te Brussel dd. 4 februari 1999
  52. Voordracht “Overdracht van (risico)-gronden algemeen verbintenissenrecht” in het kader van de reeks “Update Bodemsanering” georganiseerd door Kluwer Opleidingen, dd. 18 mei 1999
  53. Voordracht “De weerslag van het Vlaamse Bodemsaneringsdecreet op het contractenrecht” in het kader van de XXVI ste Post-Universitaire Cyclus WILLY DELVA 1999-2000, dd. 22 oktober 1999 en dd. 29 oktober 1999
  54. Voordracht over de “Verontreinigde gronden in Vlaanderen: verplichtingen krachtens het bodemsaneringsdecreet en het Vlarebo. Recente ontwikkelingen en aandachtspunten voor de banksector” in het kader van de studiedag over “Vlaams bodemsaneringsdecreet en milieureglementering” georganiseerd door de Vereniging der Banken te Brussel dd. 15 mei 2000
  55. Voordracht “Bodemsanering en contractenrecht” in het kader van de Permanente vorming Balie Brugge dd. 26 oktober 2000
  56. Voordracht “Bodemsaneringsdecreet en het Vlarebo: wettelijk kader en praktische toepassingen” voor Opleiding voor milieucoördinatoren georganiseerd door ESHER Milieu-advies dd. 6 december 2000
  57. Voordracht “Luchthavenproblematiek en milieuaspecten”, Universit” de Louvain dd. 11 december 2000
  58. Voordracht “De toepassing op het terrein (3): bodemsanering in het kader van de studiedag “Ruimtelijke ordening, milieu en natuur:raakvlakken en hun toepassing op het terrein georganiseerd door Esher Milieu-Advies dd. 12 december 2000
  59. Voordracht “Bodem:Aansprakelijkheid” in het kader van de Postacademische Vorming Milieucoördinator – niveau A, U.I.A., dd. 8 september 2000
  60. Voordracht “Actuele tendenzen inzake civielrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid van bestuurders, kaderleden en werknemers voor inbreuken op het milieurecht” voor Infodag INDAVER, dd. 24 mei 2000
  61. Voorzitter Seminar on Aviation Noise georganiseerd door The European Aviation Club te Brussel dd. 5 juli 2000
  62. Voordracht “Milieupassief en milieurisico” in het kader van de studienamiddag “Nuttige tips voor goede contracten koop/verkoop onroerend goed, aandelen, handelszaak” dd. 9 februari 2001 georganiseerd door het Centrum voor Beroepsvervolmaking in de Rechten, Universiteit Antwerpen
  63. Voordracht in het kader van de lessenreeks voor milieucoördinatoren 2001 georganiseerd door het Centrum voor Milieusanering aan de Universiteit Gent dd. 16 maart 2001 “Decreet betreffende de bodemsanering en het VLAREBO: praktische benadering
  64. Voordracht “De decretale informatieplicht en de aansprakelijkheid van de notaris” in het kader van de studiedag over “De rol van de notaris in het bodemsaneringsdecreet” georganiseerd op 11 december 2001 door Kluwer Opleidingen
  65. Voordracht in het kader van de Postacademische Vorming Milieucoördinator Instituut voor Milieukunde UIA dd. 8 februari 2002 “Bodem:Aansprakelijkheid”
  66. Voordracht “De nieuwe wettelijke regeling inzake grondverzet” in het kader van de studienamiddag over VLAREBO Bis georganiseerd door Esher Milieuadvies dd. 28 maart 2002

 

En Français

In English